top of page

Ontdek de Zwinstreek

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023

In Zalige Zondagen ontdekken we een West-Vlaams gebied. Onze achtste halte: de Zwinstreek! Samen met Véronique en Geoffrey gaan we op stap in de streek. Meer info over de activiteiten lees je hieronder.


HEY, beleef het Knokke-Heist van nu, toen en straks.


In HEY ontdek je alles over het Knokke-Heist van toen, nu en straks. In het belevingscentrum kan je naast grasduinen in de geschiedenis van Knokke-Heist ook iconische figuren leren kennen die de gemeente mee vorm gaven. In het paviljoen ontdek je het bruisende toerisme van de badplaats als nooit tevoren. Een beleving voor jong en oud.

In HEY ontdek je alles over het toen, nu en straks van Knokke-Heist. Unieke museale technieken brengen klassieke erfgoedstukken tot leven. Op die manier leren de bezoekers Knokke-Heist op een leuke manier kennen. De hele kustlijn van de gemeente wordt ruim toegelicht aan de hand van teksten, audio en verrassende objecten. Zowel voor inwoners, tweedeverblijvers als toeristen is het een leuke manier om meer te weten te komen over de gemeente.


Middeleeuwse picknick


In het pitoreske Vivenkapelle heb je de mogelijkheid om van een heerlijke, middeleeuwse picknick te smullen. De picknick bevat broodjes, honing, confituren, worst met paradijskorrel, boter, kaas, Dams Kasietje, aardbeien, appelsap als toetje en zilte honingijs. Er komt tijdens de picknick ook een foodarcheoloog ter plaatse om meer uitleg te geven over de producten. Aarzel niet en reserveer snel een plaatsje!


Wandelen door Waterdunen


Waterdunen is een gebied van zo'n 350 hectare dat nog volop in ontwikkeling is. Hier komen natuur, recreatie, kustversterking en aquacultuur samen. Door de unieke ligging, op de grens van land en zee, vind je hier een fraai samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed. Wandel mee en ontdek dit bijzondere natuur- en recreatiegebied.


Maak samen met een gids een wandeling van 4,5 km langs de zilte landbouwgronden en de vogeleilanden in het getijdengebied. Vanuit de vogelkijkhutten zijn de eilanden goed te overzien en kun je de vogels van dichtbij bekijken.

Onderweg vertelt de gids over het samenwerkingsverband dat dit bijzondere natuur- en recreatiegebied mogelijk heeft gemaakt. In Waterdunen werken namelijk vijf partijen samen: de Provincie Zeeland, de gemeente Sluis, Waterschap Scheldestromen, Molecaten en Het Zeeuwse Landschap. Natuurlijk kom je ook alles te weten over de kustversterkingswerken, de plannen voor het recreatiegebied en de reeds aanwezige én toekomstige natuurwaarden.

Tip: Draag schoenen of laarzen die nat en vies mogen worden, want je wandelt ook over onverharde (soms zeer natte) paden.


Packraften in de Zwinregio


Maak kennis met het packraften tijdens een originele daguitstap aan de kust. Na een demo met onze tips & tricks, ga je zelfstandig op pad met een bootje en een uitgestippeld parcours dat je op je eigen tempo afwerkt, al wandelend en peddelend. Op een uniek traject van 17km doorkruis je de Zwinregio, óp en langs haar mooiste waterlopen. Toegankelijk voor iedereen! Als een vrije vogel alleen op het water.

Doorkruis de Zwinstreek op de meest originele wijze: al packraftend!


Het Zwin is een geliefkoosde pitstop voor tal van trekvogels. Een plek om tot rust te komen. Vroeger het kloppend hart van middeleeuws Europa, vandaag de groene parel van de Belgische kust.


De verfrissende en gevarieerde tocht start in het historische Damme en voert je langs verdwenen havens. Ooievaars kijken toe, terwijl je de mooiste en meest rustige waterloopjes aaneenrijgt en afwisselt met verrassende polderpaden. Adem naast de gezonde zeelucht ook de rijke geschiedenis van de streek in en kom alles te weten over de blauwe aderen van de Zwinregio.


Dutch Bargain


Sluit jouw bezoek aan de Zwinstreek af met een fris, lokaal biertje in brouwerij Dutch Bargain.


Bekijk ook


コメント


bottom of page