Midden het West-Vlaamse polderlandschap, op de grens tussen de polders en de zandleemstreek, ligt Oudenburg, een oase van rust op amper enkele kilometers van de drukke Noordzeekust en van het historische Brugge.
In Oudenburg trokken de Romeinen het enige Belgische kustcastellum op, wat de plaats tot één van de oudste sites van ons land maakt!
Romeins Archeologisch Museum
Ga even terug in de tijd, naar het jaar 325 en waan je een echte Romeinse fortsoldaat in het vernieuwde Romeins Archeologisch Museum. Het museum kreeg een volledige make-over en heeft een aanbod voor jong en oud. Herbeleef het fortleven via immersieve projecties, re-enactment, beeldfragmenten en authentieke topstukken. Luister naar spannende verhalen via de audioguide of kleed je als een echte laat-Romeinse garnizoenssoldaat.
Het RAM herbergt dankzij de talloze opgravingen in de stad één van de grootste collecties aan vondsten met betrekking tot het laat-Romeins leger in West-Europa.
Het museum bevindt zich in het oude Abtsgebouw van de toenmalige Sint-Pietersabdij. Het is omgeven door het prachtige Abtspark en ligt in het hartje van de stad.
Gezinnen met kinderen zijn meer dan welkom in het museum. Zo is er een aangepaste audiotour op kindermaat en een leuke doe-bundel zodat kinderen spelenderwijs kunnen bijleren en het verleden ontdekken. Tussen de skeletten vind je ook het hondje van de overleden soldaat, dit is de mascotte van het museum.
Samen met de vernieuwing van het Romeins Archeologisch Museum werd in het Abtspark een splinternieuw houten speeltoestel in Romeinse stijl geplaatst. Het bestaat uit twee speeltorens die door een loopbrug met elkaar verbonden zijn. Het geheel verwijst naar een poortgebouw van een Romeins fort.
Na je bezoek kan je iets nuttigen in het museumcafé of in één van de etablissementen op het binnenplein van de Abdijhoeve. Proef zeker eens het frisse Arnoldusbier!
Fietsen langs het water
Water en Oudenburg zijn onlosmakelijk verbonden. De kanalen Gent-Oostende en Oudenburg-Nieuwpoort omarmen de stad met als centraal knooppunt het Sluizencomplex Plassendale. Het is er zalig fietsen dankzij de verschillende routes en fietsknooppunten. Zo is er momenteel een unieke fietstocht die je langs de favoriete plekjes van 12 bekende Oudenburgnaars leidt. En voor een prachtig zicht op het polderlandschap, ga je even richting de uitkijktoren ‘t Rietnest.
Sluizencomplex Plassendale
In de 17e eeuw werden de kanalen Gent-Oostende en Oudenburg-Nieuwpoort gegraven. De verbinding van die twee kanalen gebeurde in de wijk Plassendale. Omwille van verschillende zeestromingen dienden twee sluizen gebouwd, waarvan later één werd verplaatst naar de wijk Slijkens, dichter bij Oostende.
Het schattige ‘t Spaans Tolhuis langs de Vaartdijk-Zuid herinnert aan het rijke verleden van de wijk, dat ooit een Spaans fort was. Dit beschermde dorpszicht is een oase van rust en een ideale stop om er een hapje te eten.
Wat ooit fungeerde als dé toegangspoort van een stevig 17e eeuws fort dat de oude sluis van Plassendale bewaakte, kreeg over de jaren heen verschillende functies: wachtlokaal voor Spaanse soldaten, woning van de fortcommandant, tolkantoor, herberg, huis van de sasmeesters en een laatste aanleghaven voor oude binnenschippers. Nu is het ook een toeristisch infopunt.
't Spaans Tolhuis is volledig gerestaureerd tot dé fiets-, wandel- en vaartstop langs het kanaal voor mensen met lichte honger of stevige dorst. Niet enkel een ruim assortiment aan dranken en lekkers, maar ook leuke tuinspelen (denk aan een reuze schaakbord, kubb,...) en verschillende zomeractiviteiten zorgen voor het nodige entertainment. En wie het kanaal wil trotseren, huurt daarvoor gewoon een kajak of waagt zich aan een SUP-sessie!
Museumschip Tordino
In Plassendale vind je ook het Museumschip Tordino, dat zijn rustplaats heeft langs het kanaal Gent-Oostende. Dit sleepschip uit 1922 is 46 meter lang en kreeg pas een motor in 1969. In het museumschip staat naast de geschiedenis van de Tordino ook de geschiedenis van de binnenvaart in het algemeen centraal. Via een trap treed je binnen in het vrachtruim waar een hele nieuwe wereld voor je open gaat.
Naast foto’s, maquettes en objecten vind je er een authentieke schipperswoning van de jaren ’20, een stuurhut waar je je even schipper waant en een ruime bibliotheek met meer dan 3500 publicaties. Je vindt er informatie van scheepsbouw, tot werktuigen, tot levenswijsheden van schippers en veel meer.
Natuurdomein De Hoge Dijken
Dit 52 hectare groot gebied is een waar vogelparadijs dat met zijn diversiteit aan bomen, struiken en dieren voor elk wat wils biedt. Kom het gebied ontdekken via het wandelpad rond de plas, observeer de vogels vanuit een van de kijkhutten of ga vissen op een van de vispontons. Recent werd een nieuwe avontuurlijke speelzone aangelegd, de Roksempit, zodat de kinderen zich hier volop kunnen uitleven. Daarnaast is er ook een educatieve route die de kinderen meer vertelt over de fauna en flora op het domein.
De woelige geschiedenis van het gebied begon in de jaren 1960 toen de Belgische regering besliste om de E40 Brussel-Oostende door te trekken tot Veurne. Voor de aanleg van de snelweg was zand nodig, wat men in de oude binnenduinen van Roksem vond. Toen de snelweg eind jaren 1970 voltooid was, bleef een grote plas als stille getuige achter. Honderden oeverzwaluwen nestelden zich in de steile zandwanden en in de winter streken duizenden eenden op de plas neer om er te overwinteren. De ecologische waarde van de Hoge Dijken werd zo groot dat het gebied sinds eind 1980 bescherming geniet als staatsnatuurreservaat.
Oudenburg, dat is altijd beleving. Ontdekken, bewegen, beleven, proeven… kortom genieten is hier nooit veraf. Kom dus zeker eens langs!
Comments