top of page

Op stap met Katia en Anne in HouthulstToeval bestaat niet maar het is wel leuk: Focus en WTV bestaan 30 jaar en de vriendschap van Anne Demuysere en Katia Verbeest begon ook in 1993.

Ze passen dit seizoen dus perfect in een uitzending van Zalige Zondagen. Met een leuk filmpje schreven de dames zich in voor het programma en op uitnodiging van de gemeente Houthulst trokken ze een dag lang rond in de gemeente.We leerden elkaar kennen in een vluchthuis voor vrouwen. Ik werkte er en via via kwam Katia op zaterdag bijspringen als vrijwilliger. Al snel kon ze er ook vast aan de slag. Het klikte meteen en we spraken ook af buiten de werkuren. Onze professionele wegen zijn later gescheiden, maar de vriendschap is gebleven.

De V van Verzet

Geschiedenis is een van de gemeenschappelijke interesses van Anne en Katia. Het bezoek aan het “Museum Klein Engeland, The Secret War Museum” in Klerken was dan ook een voltreffer. In het Museum toont eigenaar en bezieler Brecht Schotte het verhaal van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de collaboratie en het dagelijkse leven tussen 1940 en 1945 komen aan bod.

Wist je trouwens dat het V-teken, het teken van verzet, bedacht werd door een Belg? Ook dat leerden Anne en Katia in “Museum Klein Engeland”.


Royaal picknicken

Tijdens de picknick op de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst haalden Anne en Katia herinneringen op. Koning Albert I die er in 1919 ook een picknick organiseerde hebben ze nooit ontmoet, maar ze kregen wel een prijs uit handen van prinses Paola die later koningin werd.


Een begraafplaats is misschien niet de meest voor de hand liggende locatie voor een picknick, maar in Houthulst kan het vanaf volgend jaar voor iedereen:

De picknick van koning Albert I en president Wilson van de Verenigde Staten van Amerika die aan de basis ligt van het idee, is vastgelegd op deze mooie foto.


Bekijk ook

Comments


bottom of page