top of page

Ontdek Diksmuide: Museum aan de IJzer, fietsen, wandelen en genieten

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023

In Zalige Zondagen ontdekken we een West-Vlaamse stad. Onze zevende halte: Diksmuide! Samen met Anneleen en Estée gaan we op stap in de gemeente. Meer info over de activiteiten lees je hieronder.


Museum aan de IJzer


De IJzertoren geeft je een spectaculair uitzicht op Diksmuide en de frontstreek. Het gebouw huisvest het museum aan de IJzer, dat je 22 verdiepingen voorschotelt over de situatie aan het Belgisch-Duitse front, de Vlaamse ontvoogding en oorlog en vrede.

Via de ontdekkingsbrochure ‘het geheim van de IJzertoren’ ontdekken kinderen van 8 tot 12 het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront.Provinciaal domein IJzerboomgaard


In de schaduw van de IJzertoren ligt provinciedomein IJzerboomgaard. Het domein herbergt een speelterrein waarop kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven op de constructies op en naast het water. Het rolstoel- en buggytoegankelijke pad dat het domein doorkruist leidt naar ’t Land van Vlierbos, het café in de IJzerboomgaard waar je even kunt halthouden voor een culinaire stop. Op de binnenkoer van het café kan je ook binnenwandelen in de kleinschalige kinderboerderij, of stappen tot bij de zelfpluktuin waar je van juni tot september heerlijk vers fruit kunt plukken.


Eindeloos fiets- en wandelplezier


Diksmuide .. geeft je ademruimte. Spring op je fiets of trek je wandelschoenen aan, de stad biedt je kilometerslang fiets- en wandelplezier. De wandel- en fietsbox bundelt 12 wandelroutes en 4 fietsroutes. Daarnaast zijn ook nog heel wat andere fiets- en wandelroutes die je de mooiste plekjes van Diksmuide (en omstreken) tonen.


Streekproducten


Met de bijnaam ‘Boterstad’ is het geen verrassing dat je in Diksmuide ook van heel wat streekproducten kunt genieten. Anneleen en Estée schoven in de aflevering hun voeten onder tafel bij Water en Vuur. Het restaurant heeft een hart voor streekproducten en verwerkt heel wat lokaal lekkers in hun kaart. Diksmuide herbergt nog heel wat meer lekkere adresjes waar het heerlijk eten is.


Neem een kijkje op deze website voor alle adresjes of ga zelf aan de slag met Diksmuidse streekproducten via de recepten op deze website.


Verkoeling in het water


Niet alleen de vele wandel- en fietsroutes staan garant voor urenlange ontspanning, ook de waterrijke omgeving van Diksmuide biedt heel wat mogelijkheden. Bij het Buitenbeentje kan je het stadscentrum per pedalo, kano, kajak of boot verkennen. Even verderop in provinciaal natuurdomein De Blankaart in Woumen kan je per fluisterboot het prachtige domein verkennen.

Geen echte waterrat? Combineer je fietsrit of wandeling dan gewoon met een korte passage over het water, door gebruik te maken van één van de twee veerbootjes langs de IJzer.


Op zoek naar meer tips, leuke adresjes of toffe activiteiten in Diksmuide? Neem dan een kijkje op www.bezoekdiksmuide.be.


Bekijk ook


Comments


bottom of page