top of page

Ontdek Waregem: HIPPO.WAR, Hippodroom en nog zoveel meer!

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023

In Zalige Zondagen ontdekken we een West-Vlaamse stad. Onze vijfde halte: Waregem! Samen met Bernadette en Saïdja gaan we op stap in de gemeente. Meer info over de activiteiten lees je hieronder.


Gaverbeekhippodroom


De Gaverbeekhippodroom is hét visitekaartje van Waregem. De hippodroom is 17 hectare groot en ligt vlakbij het stadscentrum. De professionele draf- en galoppiste is erg in trek bij paardenliefhebbers. Van mei tot september vinden er drafrennen plaats.


HIPPO.WAR

In het bezoekerscentrum HIPPO.WAR, op de tweede verdieping van het tribunegebouw op de Gaverbeekhippodroom, kom je meer te weten over de Eerste Wereldoorlog. Twee thema’s komen er aan bod: de rol van de Amerikanen in Vlaanderen en de rol van het paard tijdens WO I.


Aan de hand van foto's, film- en audiofragmenten, authentieke stukken, een interactieve quiz en zelfs een nagebouwd paardenhospitaal ontdek je de verhalen uit Den Grooten Oorlog. Dankzij enkele leuke en leerrijke opdrachten via scheurblaadjes speciaal ontworpen voor kleutertjes en kinderen, is een bezoek aan HIPPO.WAR een bijzondere ervaring voor het hele gezin. De tentoonstelling is gratis en kan je bezoeken van woensdag tot en met zondag en op feestdagen van 14.00u. tot 18.00u. Er zijn ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.Sport.Vlaanderen Waregem


In dit modern sportcentrum kan je de ruitersportdisciplines dressuur, jumping en eventing beoefenen. Het centrum staat open voor alle ruiters - van beginners tot topsporters - en beschikt onder meer over een 'all weather arena', een hindernissenparcours, een renbaan en een sporthotel. Het domein is vrij toegankelijk.Flanders Field American Cemetery

Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. De begraafplaats ligt in een mooi verzorgd park van 2 hectare en telt 368 zerken in wit marmer die rond de monumentale kapel staan. 368 soldaten vonden in Waregem hun laatste rustplaats en nog eens 43 staan vermeld op de Wall of the Missing. Jaarlijks worden deze soldaten eind mei op Memorial Day herdacht.

Op 6 april 2017, 100 jaar na de Amerikaanse oorlogsverklaring, werd een nieuw bezoekerscentrum geopend op de Amerikaanse begraafplaats. Je ontdekt er de beklijvende verhalen van enkele gesneuvelde soldaten. Gezinnen met kinderen (vanaf 9 jaar) kunnen er op een speelse manier de oorlogsgeschiedenis induiken aan de hand van een kindvriendelijk actieboekje.


De Amerikaanse begraafplaats was trouwens al enkele keren het decor van historische bezoeken. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over de begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en bloemen over hun graven uit te strooien. Dat gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische Oceaan. In 2014 bezocht ook de toenmalige president van de Verenigde Staten Barack Obama de begraafplaats.


Tussen de begraafplaats en het bezoekerscentrum HIPPO.WAR ligt een stoepnageltraject. De 411 stoepnagels vormen een fysieke verbinding tussen beide sites. Het aantal stoepnagels staat symbool voor de 368 Amerikaanse soldaten die begraven liggen op Flanders Field American Cemetery en de 43 die vermeld staan op de Muur van de Vermisten. Het traject is 1,7 km lang.Goed te Nieuwenhove

Een van de belangrijkste hoeves van Waregem is het beschermde Goed te Nieuwenhove. Deze kasteelhoeve vormde het centrum van de gelijknamige middeleeuwse heerlijkheid en gaf zijn naam aan de wijk tussen het centrum van Waregem en buurgemeente Deerlijk. De huidige gebouwen dateren uit het midden van de 18e eeuw. Het kasteel zelf verdween reeds in de Franse tijd (1794-1815).


Vandaag vind je er ’t Gaverhopke, een brasserie met ambachtelijke huisbrouwerij. Op het terras kan je er genieten van lekkere biertjes en lekkernijen. Deze unieke en historische locatie vormt een heerlijk kader om voluit te genieten.


Geestige Put

In de Geestige Put kan je terecht voor alle plezier en vertier in het aqua- en adventurepark. Er is een waaier aan activiteiten voor alle leeftijden, individueel of in groep. Ideaal voor een verjaardagsfeest, familiefeest, teambuilding of sportdag.Bekijk ookComments


bottom of page