top of page

Ontdek Zonnebeke: de gemeente van Polygon Wood en Passchendaele Museum

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023

In Zalige Zondagen ontdekken we een West-Vlaamse stad. Onze derde halte: Zonnebeke! Samen met Kris en Jolien gaan we op stap in de gemeente. Meer info over deze activiteiten lees je hieronder.


Polygon Wood


De verschillende wandellussen nemen je mee op sleeptouw en loodsen je door de rijke geschiedenis van onze gemeente. Je verkent de omgeving van Zonnebeke, met handige wandelkaarten, langs nieuw aangelegde wandelpaden. Infoborden geven meer details vrij aan de verschillende stopplaatsen. De routes zijn volledig bewegwijzerd in één richting aan de hand van zeshoekige bordjes. In totaal zijn er tien verschillende wandelroutes, waardoor Zonnebeke over een eigen ontwikkeld wandelnetwerk beschikt.

Foto's door Jan D'Hondt


Start en parking: Dienst voor Toerisme, Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke


De zuidelijke wandellus loopt richting het Polygoonbos en het vroegere slagveld nabij Beselare. Het Polygoonbos is een bijzondere plaats in het hele oorlogsverhaal. In 1914 bemannen Fransen en Duitsers er stellingen aan de zuidrand van het bos. Na Duitse inname vinden er in 1917 hevige gevechten plaats tijdens de Slag bij Passendale. Zowel het kleine CWGC Polygon Wood Cemetery als het Buttes New British Cemetery zijn bijzondere herdenkingsplaatsen. Het landschap nabij Beselare is vandaag bijzonder aangenaam om te wandelen. Vooral de idyllische vallei van de Polygonebeek, in 1917 het toneel van bloedige gevechten, spreekt tot de verbeelding.


Een overzichtskaart van het traject van de wandelroute vind je terug aan het startpunt. De route is bewegwijzerd aan de hand van zeshoekige bordjes en langsheen de lus wordt de info weergegeven op viertalige infopanelen.


Passchendaele Museum


Dugout & Trench Experience


Het Passchendaele Museum vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog, met specifieke aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag in 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts 8 kilometer.

Foto's door Jan D'Hondt


Aan de hand van uniformen, wapens en authentieke persoonlijke objecten krijgen groot en klein zicht op het leven in en rond het slagveld. Met de Dugout en Trench Experience focust het Passchendaele Museum op de beleving van de bezoeker. De ondergrondse schuilplaats en loopgraven zorgen voor een gezonde mix met het traditionele museumbezoek.


De jongste bezoekers worden op sleeptouw genomen door Lisa, Louis en het museumratje Maurice. Met een luisterspel, plooikaart en leuke opdrachten leren ze zo spelenderwijs meer over de Groote Oorlog. Ondertussen volgen de volwassenen op hetzelfde tempo hun eigen parcours met een audiogids.


De Oude Kaasmakerij


Ergens in Vlaamse velden – op een steenworp van Tyne Cot Cemetery, hét symbool van de onuitwisbare sporen die WO I in deze streek heeft getrokken – vind je Sint-Jozef, een kaasmakerij uit het interbellum. In dit prachtige stukje erfgoed brengen we de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen maar nooit durfde te vragen.

Foto's door Jan D'Hondt


Tussen de wereldoorlogen groeide het maken van kaas uit van een ambacht tot een deels industriële activiteit. De Oude Kaasmakerij laat je zien hoe kaas tot stand kwam én komt en neemt je mee voor een fascinerende tocht doorheen het productieproces. Ondertussen kunnen de kinderen op zoek naar een illustere kaasdief via het kinderparcours.

Comments


bottom of page