top of page

Op stap met Jolien en Kris in Zonnebeke

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023


Kris en Jolien kregen van Focus en WTV een dagje samen cadeau in Zonnebeke.

Ze zien elkaar regelmatig want Jolien is de oudste dochter van Kris. Moeder en dochter hebben een moeilijke tijd achter de rug. Jolien en haar partner beslisten 6 jaar geleden om te beginnen aan kinderen. Maar toen bleek dat kinderen krijgen op een natuurlijk manier niet mogelijk was. Jolien doorliep een parcours met veel ups en down, veel teleurstellingen en veel verdriet. Vorig jaar werd Jolien voor de eerste keer zwanger maar ze kreeg een miskraam. Toen brak er iets bij zowel Jolien als haar moeder Kris. Kris beloofde toen als de volgende IVF-behandeling succesvol was, om te voet te wandelen naar Compostela vanuit haar woonplaats Brugge. En gelukkig mag ze nu haar belofte waarmaken want begin dit jaar beviel Jolien van haar eerste kindje: Julien. Meteen ook het eerste kleinkind van Kris. Dus Julien mocht niet ontbreken op hun Zalige Zondag in Zonnebeke.

De eerste stop is het Memorial Museum Passchendaele 1917. Jolien en Kris leren er meer over de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. Moeder en dochter worden stil van zo’n zinloos oorlogsgeweld. En dan is ook de oorlog in Oekraïne niet veraf. Ook Jolien maakt zich zorgen over de toekomst van haar zoontje en de wereld waarin hij zal opgroeien.

In de namiddag verkennen Jolien en Kris de Polygoon Wood Wandellus. Een wandeling van 9 kilometer vanaf het kasteeldomein in Zonnebeke mag voor getrainde wandelaars als zij geen probleem zijn. Samen ontdekken ze de geschiedenis van het Polygoon Wood in de Eerste Wereldoorlog.


In juni vertrekt Kris naar Santiago de Compostela, het bekende bedevaartsoord in Spanje. Haar parcours vanuit Brugge is zo’n 2300 kilometer. Ze zal ongeveer 90 dagen onderweg zijn. Maar intussen heeft Kris al wat kilometers op de teller staan. Samen met haar dochter heeft ze al een paar keer de Belgische kustlijn afgewandeld. En ze heeft ook al de pelgrimsroute tussen Rome en Assisi te voet gedaan. Door te wandelen konden Jolien en Kris de tegenslagen van de voorbije jaren beter verwerken.

Bekijk ook


Comments


bottom of page